A to przyczyniło się do tego, że ogórki na ogródku rosną wyśmienicie.
Pierwsze zebrane ogóreczki dałam do słoika :)
2 kg ogórków = 8 małych słoiczków :)
Przepis dostałam rok temu od mamy, robię je pierwszy raz ale jadłam już wcześniej u mamy i były pyszne.
Dlatego podzielę się z Wami przepisem.
Ogórki po poselsku:
4 kg ogórków
3-5 szt papryki (ja dałam czerwoną)
5 dużych ceból
Ogórki pokroić wzdłuż na 4
paprykę w drobne paski
cebulę w kółka
solanka:
1 szkl. soli
9 szkl. wody
Ogórki, paprykę i cebulę zalać solanką,
odstawić na 3 godziny,
odcedzić,
wkładać do słoików (ogórki, cebulę i paprykę)
Zalewa:
4 szkl cukru
4 szkl wody
3 szkl octu 10%
paczka gorczycy
paczka ziela angielskiego
zalewę zagotować
Paprykę, ogórki, cebulę zalać gorącą zalewą,
pasteryzować 5-7 minut
A oto moje ogóreczki:
Będę musiała skorzystać z przepisu bo w słoiczkach prezentuja się apetycznie :)
OdpowiedzUsuń